Nieuws / Wedstrijdverslagen

Maak kennis met… Daan en Luuk van der Leun (Almkerk 1)

 

Vandaag een bijzondere versie van ‘Maak kennis met…’. Sinds dit seizoen speelt er in het eerste elftal een tweeling uit Hoogblokland; Daan en Luuk van der Leun (21 jaar). Zij kwamen afgelopen zomer over van SV Meerkerk en volgden daarmee Melvin van den Heuvel, die ook de overstap maakte naar Almkerk. In dit stukje gaan we met de tweeling kennismaken.

Luuk van der Leun (21) in actie voor Almkerk

De tweeling woont momenteel in Hoogblokland (op de grens met Meerkerk), samen met vader Gerrit en moeder Monique. Ze hebben nog meer broers, maar die zijn ondertussen al uit huis. Hun vader en moeder komen samen met broer Ruben eigenlijk altijd bij de wedstrijden kijken. ‘Iedereen is fan van het spelletje!’.

Dat ze veel samen doen is inmiddels voor de meeste mensen wel duidelijk. Ze gingen naar dezelfde school, hebben dezelfde vriendengroep en op dit moment werken ze ook samen. Daan en Luuk hebben samen een bedrijf en daarmee verhuren ze zich op dit moment aan Steenplaza (Lexmond).

De jongens begonnen al vroeg met voetballen; ‘Dat is wel een leuk verhaal. We mochten pas op voetbal als we onze zwemdiploma hadden. Alleen nog voordat het diploma binnen was, werd er een kabouterteam opgericht in Meerkerk. We waren altijd al bezig met een voetbal, dus toen er toevallig twee jongens tekort kwamen voor het team, stonden ze bij ons voor de deur. We twijfelden niet lang. We waren 5 jaar oud en gingen voor het eerst echt voetballen. We begonnen dus bij SV Meerkerk en hebben vanaf de E1 tot de C1 bij SteDoCo gevoetbald. Toen we terugkwamen bij SV Meerkerk debuteerden we op 15-jarige leeftijd in het 1e en op ons 16e stonden we daar vast in de basis. Na vier seizoen in de selectie hebben we de overstap gemaakt naar Almkerk om te kijken hoe hoog onze lat ligt en hoe ver we kunnen komen met voetballen. Dit avontuur zijn we samen gestart en zetten we ook samen voort. We willen graag in de divisies voetballen’.

Daan en Luuk, twee jongens waarbij het voetbalhart al vroeg is gaan kloppen. Heel gek is het daarom ook niet dat ze de corona seizoenen noemen als dieptepunt binnen het voetbal. ‘In die tijd hadden we echt minder plezier in het voetballen. Apart of in kleine groepen trainen en geen wedstrijden spelen. Dat was een vervelende tijd.’

Gelukkig hebben ze ook mooie momenten meegemaakt in het voetbal. Zo noemen ze de derby SV Meerkerk tegen Ameide, waarbij ze met 4-0 wonnen. Daarnaast hebben ze met SV Meerkerk op een doordeweekse avond tegen WNC (toen nog 4e divisie) de volgende ronde van de beker bereikt. SV Meerkerk was op dat moment een ploeg in de 3e klasse en dus was dit wel een stunt te noemen. Het stond 1-1 aan het einde van de wedstrijd, waarna Meerkerk de penalty’s beter nam en WNC dus uitschakelde. ‘WNC baalde enorm, maar wij hadden uiteraard de grootste lol’.

Voetbal is voor deze jongens echt hun hobby. Ze zijn er veel mee bezig en hebben het er veel over. Voor hun is het heerlijk om lekker buiten te trainen, de teamgenoten spreken, maar het belangrijkste is het gevoel van winnen; ‘er voelt niks beter dan op zaterdag gewoon 3 punten te pakken.’

Daan van der Leun (21) in actie voor Almkerk

De overstap naar Almkerk maakte de tweeling erg nieuwsgierig naar het nieuwe team. Op de kennismakingsavond beviel de saamhorigheid heel goed en dat voelt nog steeds zo. Ze merken op dat er veel kwaliteit is binnen het eerste elftal en ze zijn ervan overtuigd dat ze dit seizoen misschien wel eens hoge ogen kunnen gaan gooien. Hun verwachtingen zijn dan ook positief; ‘We merken dat we er met Almkerk goed voor staan. De bovenste 5 zou mooi zijn. Misschien pakken we met een beetje mazzel nog een periodetitel mee. Voor onszelf hopen we ons zoveel mogelijk te ontwikkelen en dit seizoen echt stappen te maken.’

Voor welk persoon binnen de vereniging hebben jullie lovende woorden:

Daan: ‘Kees van der Plas (materiaalman). Hij stopt zoveel tijd in het team en zorgt ervoor dat alles geregeld is op wedstrijd/trainingsdagen. Dat waardeer ik enorm.’

Luuk: ‘Arno Vos (verzorger) is een topper voor mij. Hij heeft er al meerdere keren voor gezorgd dat ik ondanks wat (lichte) blessures toch kon spelen.’

Uiteraard hebben we ook gevraagd of de broers elkaar sterke punten kunnen benoemen. Daan beschrijft Luuk als een sterke verdediger die zijn kwaliteiten heeft in de 1 tegen 1 duels. ‘Het gebeurt zelden dat hij voorbij wordt gedribbeld en als dit wel gebeurt, grijpt hij in met een harde maar goede tackle. Hij is sterk in de lucht, wat hem verdedigend sterk maakt, maar aanvallend gezien ook een aantal goals per seizoen oplevert.’

Luuk beschrijft Daan als een fysiek sterke speler die een bal makkelijk kan vasthouden, waar vanuit weer een nieuwe aanval gecreëerd kan worden. ‘Daan dribbelt heel makkelijk. Een schaar o.i.d. zie je hem niet snel doen, maar de bal langs de tegenstander tikken en het balbezit behouden gaat hem vaak goed af.’

Daan en Luuk doen dus veel samen en praten ook veel over voetbal. Tot echte discussies komt dit eigenlijk niet. Ze zijn het vrijwel altijd met elkaar eens en analyseren hun wedstrijden het liefst van voor tot eind. Dit doen ze dan met hun ouders en broer erbij, aangezien zij vaak als trouwe supporter langs de lijn staan. Als de broers samen zijn bespreken ze vooral de details van de wedstrijden. Dit levert vaak eindeloze gesprekken op, waardoor ze elkaar beter proberen te maken.

Met Almkerk behalen de jongens tot dusver goede resultaten. Afgelopen zaterdag waren ze vrij en op dit moment staan ze 6e op de ranglijst. Met 5 wedstrijden gespeeld (één minder dan een aantal andere tegenstanders) is dit een fijne start voor de ploeg. De gezelligheid in het team bevalt de tweeling heel goed en de jaarlijkse kleedkamer traditie blijft hun goed bij: ‘Wij hebben niet echt een nummer die voor ons de 3e helft compleet maakt. Alleen na de thuiswedstrijd tegen Moerse Boys (1-0 winst door een goal van Quinten Eugenia) moesten de nieuwkomers zingen in de kleedkamer. Quinten zong toen het liedje van ‘’Will Grigg’s on fire’’, waar hij uiteraard Quinten on fire van maakte. Die sloeg goed aan in de kleedkamer!’

Aanstaande zaterdag staat de uitwedstrijd tegen Sarto in Tilburg op het programma. Op Sportpark Westend wordt er om 18:00 uur afgetrapt. We wensen de broers van der Leun en de rest van het 1e elftal veel succes in de jacht naar een nieuwe driepunter!


Deel via: